[...] z wiśni może mieć negatywne znaczenie dla sportowców, szczególnie dyscyplin siłowych. Referencje: 1.Sarah R.Jackman „Tart cherry concentrate does not enhance muscle protein synthesis response to exercise and protein in healthy older men” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556517308409 [...]
[...] nerwowego” https://podyplomie.pl/neurologia/13546,fizjologiczne-podstawy-badan-elektrofizjologicznych-obwodowego-ukladu-nerwowego Damas F, Libardi CA, Ugrinowitsch C4. „The development of skeletal muscle hypertrophy through resistance training: the role of muscle damage and muscle protein synthesis.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29282529
[...] cały proces utraty wagi oraz kontrolę łaknienia. Można rozważyć podarowanie kompleksowych preparatów jak np. CUT4ALL. Idealnym podarunkiem może stać się również odżywka proteinowa, która jest bardzo dobrym uzupełnieniem białka po treningu, ale może również stanowić ciekawy element zdrowych dań i deserów. Szczególną popularnością wśród Pań [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
[...] wynosiła 1707 kcal dziennie, na końcu eksperymentu tylko 1510 kcal dziennie. Tu naprawdę nie ma już z czego „obcinać”, skoro w tej podaży uwzględniono 18-19% energii z protein (nie jest to energia efektywna). Konsekwencje utrzymywania nadmiernej wagi i wysokiego poziomu cukru we krwi Wniosek jest jeden, nie należy dopuszczać do takiego [...]
Kulturyści niezwykle często doznają niewydolności nerek w porównaniu do populacji ogólnej. Wynika to z nadużywania diuretyków (odwodnienie jest zabójcą nerek, które wymagają stałego przepływu krwi, odwodnienie wywołuje hipowolemię), hormonu wzrostu, sięgania po niesteroidowe leki przeciwzapalne (świadomie i nieświadomie) oraz także brania sterydów [...]
[...] to więcej tkanki tłuszczowej poddanej rozbiciu do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu, a więc możliwość większej utraty tłuszczu. Należy wziąć pod uwagę fakt, że ilość protein w diecie jest mocno zindywidualizowana i trzeba obserwować organizm pod kątem funkcji układu trawiennego, tak aby nie występował dyskomfort związany z większym [...]
[...] posiadają podwójne zapotrzebowanie na białko w porównaniu do osób, które nie wykazują aktywności tego typu. Jednym ze sposobów, aby dostarczyć bogate w aminokwasy BCAA proteiny jest przyjęcie odżywki białkowej. Jak się okazuje, osoby trenujące i wiekowe potrzebują dużo większą ilość protein, aby wywołać tę samą odpowiedź anaboliczną, co [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] boryka się z nadmiarową tkanką tłuszczową, ten sam problem dotyczy większości mężczyzn chodzących na siłownię („masa za wszelką cenę”). Należy zadbać o dość wysoką podaż protein, ze względu na ich wpływ na utrzymanie masy mięśniowej oraz termogenezę, co pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Za to można nieco obniżyć ilość dostarczanych [...]
Przebywając na siłowni, często podchodzą do mnie osoby z zapytaniem, co robić, gdy bolą ich stawy. Co więcej, często pytają, co się z nimi dzieje, że zaczynają dawać sygnał w postaci bólu i czy jest jakiś sposób, aby szybko wyeliminować dyskomfort tego typu? Przerwa od treningów Podobnie ma się kwestia przerwy treningowej, która powinna zakładać [...]
Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]
[...] praktycznego. Miałoby to znaczenie, gdyby interwałami doprowadzić do fizycznego wyniszczenia sportowca (wielogodzinne sesje, bez pokarmu, dostarczania węglowodanów, protein, elektrolitów). W normalnych okolicznościach stężenie mleczanów IGF-1, hormonu wzrostu i testosteronu wraca do normy najdalej po godzinie, nawet po najcięższym [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]
[...] 2000;141(12):4436–41. doi: 10.1210/endo.141.12.7825 . Kelley KM, Oh Y, Gargosky SE, Gucev Z, Matsumoto T, Hwa V, et al. Insulin-like growth factor-binding proteins (IGFBPs) and their regulatory dynamics. Int J Biochem Cell Biol. 1996;28(6):619–37 Urban Alehagen, Peter Johansson, Jan Aaseth,3 Jan Alexander,4 and Kerstin [...]
[...] Jako że większość osób nie jest przyzwyczajona do znacznych ilości błonnika w diecie, sugeruje się, aby rozpocząć suplementację od mniejszych ilości odżywki. Zbyt duża ilość protein konopnych przyjęta w jednej porcji może początkowo powodować dyskomfort układu trawiennego. Nasiona konopne zawierają również niewielką ilość THC w składzie. Jednak [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] typowym posiłku, a jego jakość nie będzie mocno zaniżona, poprzez udział suszonej serwatki, jako kiepskiego źródła białka, obarczonej sporą zawartością laktozy czy też znacznej przewagi cukrów prostych, które wybijają insulinę w kosmos. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład i na ewentualne dodatki, mogące podbić sztucznie zawartość protein.
[...] spożyciu l-cytruliny, zwiększone stężenie l-argininy pojawia się po ok. 1-2 h. Okazało się, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywną proteinę. Mógłbym tu zasugerować, by dodawać 5-10 g l-cytruliny dziennie do „cyklu”, jeśli ktoś nadużywa środków dopingujących np. SAA (mają one negatywny wpływ [...]
Czego potrzebujemy: 50 g proszku Protein Pizza 100 g piersi z kurczaka sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kilka kropli tabasco 5 g dzikiej oliwy jajko kilka liści sałaty plaster pomidora ulubione Dzikie sosy Jak wykonać: Ciasto Protein Pizza przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czekamy kila minut aż nieco napęcznieje. Dzielimy [...]